2016. augusztus 18., csütörtök

Nyaralás 4 - Folly arborétum

Ez is olyan program volt, amit nem strandolós időre terveztünk.
Nem túlzok. Egy csodavilágba léptünk be, amikor a kapun áthaladtunk. A belépő jegy mellé jár kóstoló is, a gyerekek a bodza, mi pedig a fenyőszörpöt próbáltuk meg. Nagyon ízlett. Mi nagyok, bort is választhattunk volna. Az egész kertet bejártuk. Két útvonal van,  egy könnyebb és egy nehezebb, a találkozásuk kb a kilátónál van.  Mi a könnyebben indultunk, és a nehezebben járhatót hagytuk a végére. Hát jó kiadós séta lett belőle :-)
De ezt nem bánta senki. Sőt, a kicsik maradni szerettek volna még... 

Jó kis program volt,  ajánlom. 

"Az arborétum Veszprém megye területén, Badacsonytomajon (Badacsonyörs), a Kisörsi-hegy déli oldalában, a Balaton közelében található. A piros jelzésű turista útvonal az arborétum mellett halad el.

A többnyire fenyőkből álló magángyűjtemény a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területe. Botanikai értékein kívül jelentősek tájképi, kultúrtörténeti, földtani értékei is.

Az európai hírű arborétum karakterét elsősorban a cédrusok, ciprusok, borókák és a hosszútűs fenyők adják. Annak ellenére, hogy területe igen kicsi, több mint 400 faj, fajta, változat található itt a világ nagy részéről származó örökzöldekből. Gerd Krüssman, világhírű dendrológus is nagy elismeréssel szólt a gyűjteményről: „Olyan mint egy ékszerdoboz, kicsi, de minden darabja kincset ér!”

A látogató három különböző korú gyűjteményt láthat, amelyet a Folly család három generációja telepített. A legidősebb egyedek már 100 évesek.

Az arborétum jól szolgálja a fenyők növényrendszertani bemutatását, oktatási bázisterületként is működik. A kertészeti és erdőgazdasági szempontból tapasztalható eredmények jelentősek. Fontos szerepe van az arborétumnak a ciprusfajok, cédrusok meghonosításában, tovább szaporításában. Egyben tudományos és kutatómunka színtere az arborétum: honosítási, nemesítési kísérletek, ökológiai és fenológiai megfigyelések végezhetők."


1 megjegyzés:

  1. Húúú, ez nálunk még várólistás. Mondom én, hogy sosem fogynak el a látnivalók :)

    VálaszTörlés