2016. december 22., csütörtök

Karácsonyi vásárban Győr

Na, majdcsak utolérem már magamat :-)
Végülis majdnem egy hetes a történet...

Az úúúgy volt...  nem szeretem a telet...a hideget...a sok ruhát...de főleg a szürkeségét, korai estéket...meg úgy egyébként sem. Ráadásul mostanában szinte semmi jó nem történt.  Ugyanazokat a köröket futottam hetek óta. Óvoda,  suli, munka,  óvoda, suli, munka.  Úgy éreztem belefulladok ebbe a háromszögbe. Mondtam Zolinak, hogy valahova menjünk el,  mert ez így szörnyű.  Kitalálta, hogy menjünk el vasárnap Győrbe, karácsonyi vásárba. Ott lakik egy kollégája, ezer éve nem találkoztunk,  itt a lehetőség.  Tehát útirány meg volt. 
Kicsit neccessé vált ugyan a dolog,  mert itt a városban szinte minden második ember beteg, valami hányós vírus egyeli a népet.  Bár a kicsik és apukájuk szerintem még rögtön a legelején túl voltak rajta.  Hát mikor máskor sikerül nekem belemászni... szombaton este... Amikor hajnali 3-kor még a legkisebb helységben a túlélésért küzdöttem, nem voltam benne biztos, hogy utazni fogunk.  6-kor ébresztő volt...
A reggeli kávémat ugyan nem sikerült meginnom, de éreztem, hogy jobb lesz, a nehezén túl vagyok.

Kicsit izgalmas volt az autópályáig az utunk, mert jégpáncél borította az aszfaltot. Ez volt a második pont, hogy nem kellene mennünk.  De félre félelem,  hajrá csavargás.
Ééés nem bántuk meg.  Fantasztikus nap, csodálatos emberekkel.  Nagyon nagyon nagyon jó volt.  A vásár gyönyörű,  hatalmas. Igazi mesevilág. És még a gyerekek is demoüzemmódba kapcsoltak. Nem veszekedtek,  nem nyűglődtek. Nagyon jól elvoltak.

Ráadásul egy igazi különleges eseményre csöppentünk.  Akkor érkeztek meg az új harangok Győrbe Rómából.

"A hét harangból álló együttes először december 24-én, az éjféli szentmise előtt szólal meg a bencés templomban.

Az idén 375 éves Loyolai Szent Ignác bencés templom eredeti négy harangját az első világháborúban lefoglalták és beolvasztották.

A hat új harangot a győri önkormányzat, helyi vállalkozások, a bencés perjelség és győri polgárok adománya révén 37 millió forintból, az 1599-ben alapított innsbrucki Grassmayr Harangöntödében öntötték újra, méretüket és eredeti hangképüket a fennmaradt harangszék, nyelvek és jármok méretei, valamint levéltári források alapján rekonstruálták.

A harangokat Ferenc pápa december 7-én Rómában megáldotta. Az összesen hét harangból álló együttes először december 24-én, az éjféli szentmise előtt szólal meg."

(MTI/Blog21)

Nos az egyik harang beemelésének voltunk mi szemtanúi. Csodálatosan felemelő élmény volt.  Tátott szájjal,  lélegzet-visszafojtva lestük.

Szívesen bóklásztunk volna még az óvárosban, ...ha nem lett volna ennyire hideg, ...ha nem lett volna vasárnap délután, de megbeszéltük, hogy valamikor visszajövünk több napra.
Óóó de jól feltöltött lelkileg ez a kiruccanás.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése