2017. június 17., szombat

Pünkösdi kirándulás

Azt tudtuk, hogy valahova menni szeretnénk, de nem volt végleges a terv.
Azt tudtuk, hogy valami sétálós kirándulás lenne jó. Szóba kerültek az ország magasösvényei, de tőlünk szinte mind olyan messze van.  Utolsó kettő befutó a makói és a gyomaendrődi volt.  Végül a gyomaendrődi magasösvény lett a nyerő. Bár reggel még úgy keltünk fel,  hogy na mi legyen. Menjünk vagy maradjunk...  Jól tettük, hogy mentünk.
Nagyon klassz,  nagyon tetszett.  Rövid programnak kiváló, de kötni kell valami máshoz is, mert csak ezért ennyit autózni vétek.
Maga a tanösvény ingyenes.  Földön, vizen, levegőben.  Ez a szlogenjük. Földön: Kb 1 km séta, kényelmesen, árnyas fák alatt. Közben bemutató táblákon meg lehet ismerni az itt élő madarakat, növényeket. 
Vizen: egy apró stég,  itt is vannak bemutató táblák, halakról, szúnyogokról (az utóbbi csípéseit megtapasztalni is lehet)  Mi egy csomó törpeharcsát fedeztünk fel,  ott fürödtek csapatostul a part szélénél.  Lehet csónakot bérelni is és a holtágon csónakázni. Mi ezt kihagytuk, mert brutálisan sütött a nap és nem szándékoztunk odakozmálni.
Levegőben: na ez maga a magasösvény.  A kilátóból lehet megközelíteni, de ez már fizetős.  Kibírható, nem vágnak meg nagyon.  Sőt, játékra is invitált a pénztáros lányka. Kódokat helyeztek el az ösvényen,  és ha helyesen fejtettük meg, egy madár nevét olvashattuk ki. A kilátó nagyon klassz.  Van a felső szinten egy üvegből készült erkély,  amire kiállhatnak a bátrabbak.  No hát nem tartoztam közéjük, féltem, hogy betörik alattam :-)  A kilátó minden szintjén van valami tábla, szintén madaras. Jó buli.  A fiúk kétszer is körbementek, sőt kétszer kellett felmenni a kilátóba is. 
Úgy mindennel együtt kb másfél óra program. 

Mi ezután Szarvast vettük célba,  egyrészt ott ebédeltünk másrészt pedig az arborétumra voltunk nagyon kíváncsiak.  Hát kb 25-30 éve voltunk mindketten.  Azóta jó nagy változáson ment keresztül.  Na ott viszont nem szégyenlősködnek a pénztárnál...  Kombinált jegyet vettünk,  mert ha már ott vagyunk akkor lássuk a makettparkot is.
Az arborétum gyönyörű.  Hihetetlenül szépen van gondozva, szinte vágytam rá,  hogy egy fa árnyékában aludjak egyet a gyönyörű füvön :-)  Egyébként is imádom az arborétumokat, de ez tényleg szép.  Sokkal több időt lehetne eltölteni.
Számomra nagyon nagy csodák voltak a Tündöklő kövek. Ha nem telt volna annyira el az idő, biztosan maradtunk volna csodálni még kicsit őket.
A makettpark is szuper, már sokat hallottam róla,  de így, hogy élőben láttuk mégis csak jobb volt.  Marcit a vonatok ejtették rabul, alig lehetett arrébb csalogatni. Ennek csak egy hibája van,  hogy nincs árnyék egy csepp sem.  Ráadásul rengetegen voltak,  sort kellett állni ha el akartuk olvasni az épületek leírását.
Összességében nagyon klassz volt.  Nagyon elfáradtunk. De megérte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése